8 Ekim 2011 Cumartesi

Tallinn-Estonya

Baltıklara kadar geldim! Başka ülke görmeden olur mu?? Olmaz:) Biliyorum bu "Riga Günlükleri" adına sahip olan bir blog.. Ama Tallin'i anlatmamda bir sakınca olmaz sanırım:)
8 Ekim'de otobusle yola cıktık sabahtan:) Otobus bilet fiyatları aldıgınz saate göre degişiyor ama genelde 13-25Euro arası.. Burdan Tallinn yaklasık 5 saat.. Bir gece öncesinden karar verip, biletleri aldıgımız bir gezii.. İnsan neler yasayacagını hic bilemiyor.. Yola cıkarken.. Otel rezervasyonu yapmadık. Daha once orada bulunan arkadaslarımdan ve internetten aldıgım bilgilere güvenerek ben ve arkadasım koyulduk yola.. 7 otobusuyle oglen 11.30-12 gibi Tallinndeydik. İlk bakısta Tallinn, Riga'dan daha fazla bir şehir havası veriyor size... Otobus terminalinden Old Town'a gitmek icin tramvayı kullanabilirsiniz:)
Tallinn'de insanlar Rigadakinden daha sıcak ve daha yardımsever. Ayrıca iyi de ingilizce konusuyorlar. Otelin yerini sordugmuz bir bayan, bize yardım etmek icin bilgi servisini aradı! Bu kadar iyisi bazen Türkiye'de bile olamayabiliyor...
Neyse, öncelikle baktıgımız otellere gittik kimisi kapalıydı kimisi doluydu... Old Town da gezerken bi yazı gördük "old town backpacker hostel" neden olmasın dedik ve kapıyı caldık...
Kapı acıldıgında bizi bekleyen bi evdi resmen. İceri girdik, nedense bir anda sevdik orayı banyosu mutfagı olan.. Salon gibi buyuk bir mekanda da 3 ranzası bulunan minik bi hostel iste. Hayatımda ilk defa hostelde kalıyorum... Daha once böyle bir seye ihtiyacım olmamıstı...Daha dogrusu bu tarz bir yerde kalmamıstım..Ayrıca hayatımda hic tanımadıgım insanlarla birlikte bir yerde kalmamıstım.. Ve bu tanımadıgım insanlar da hic erkek olmamıstı haliyle! Benim icin ilginc bir deneyim olacaktı.. Tamam gecelik 14euroyu odemeyi kabul ettik... Yanımızda kalan diger insanlar ve orda calısan Jack adlı arkadasımız da sürekli seyahat eden insanlardandı! Evet hani su bir yıl Tokyo, üç yıl Burma'da yasayan insanlardan! Birlikte kaldıgımız dört cocuktan ikisi Finlandiyadan, biri Yeni Zellanda'dan digeri ise İrlanda'dan gelmişlerdi.. :) karman corman yahu... Hepsi Helsinkide tanısıp arkadas olmuslar falan...Birlikte kaldıgımız bu insanlar neselilerdi, bekledigimizden daha iyilerdi hatta.. Belki bir gün yollarımız yine kesisir..Hos ufak bi ayrıntı belki ama bunu yasadıktan sonra yollarımız neden kesişmesin diyorum! Cunku Jack ile Turkiyeden ortak bi arkadasımız var!!! Tokyodayken tanısmıslar arkadasımla... Dünya kücük... :)
Neyse Tallinn Old Town güzeldi... Gercekten güzeldi.. Ama küçüktü, Riga'nınkine kıyasla gercekten küçüktü.. Belki de Riganınki biraz daha merkezilestigi icin cok fazla sey barındırıyor icinde... Tallinn biraz daha kendine özgüydü... Her köşede bulunan Orta Cag temalı restorantlar farklı tat arayanlar icin ilginc olabilir ama menuyu anlamıyorsunuz bile! Ne yediginizden emin olamayabilirsiniz:))
Sokaklarda tanıtılan bi güzel sey ise dısında farklı seylerle-genellikle tarcınla-kavrulmus badem:) Cok cok güzeldi...
kavrulmus badem denenmeli, kokusu tadı harika:)


Old Towndan bir görünüm...

Old town cumartesi haliyle kalabalıktı... Simdi teker teker detay veremiyorum... Ama burada bence görülmesi gereken yerlerden biri tüm Old Towna hakim olabileceginiz seyir terası gibi bir yer olan meclisin bulundugu Katedral tepesi! Kesinlikle... Sanki tüm yapılar kartondan yapılmıs, özenlii düzenliii.. Görülmeye deger:) http://www.tourism.tallinn.ee/eng/fpage/explore/attractions/old_town (buradan da görülebilir)



Bir diger duragınız ise bir Rus Ortodoks, Alexander Nevsky Katedrali olabilir.. Görüntüsüyle gercekten sizi büyüleyebilir. Ama içeri girdiginzde bazen dışardaki ihtişamı bulamayabiliyorsunuz. Üzülmenin faydası yok... Dışarıdan keyif çıkarın siz de:)
  Daha size sayamayacagım bir sürü yer gezdim ki! Old Townda ara sokaklarda kendinizi kaybetmenizi tavsiye ederim. Bu Old Town Rigayla kıyasla diger seylerden daha bir arınmıs durumda... Eskiligini hissedebiliyorsunuz. Özellikle eski sur kapılarını gecerken, aslında cok da eski degillermis gibi hissediyorsunuz ya da belki de siz bu dünya icin o kadar da yaşlı degilsiniz... Bir yerlerde bulusuyorsunuz yanii...
Tallinn, Old Townda yemek icin size nefis krep-pancake yapan aynı zamanda ucuz olan bir yer önerebilirim o da Kompressor adlı mekan! Ucuz-güzel oldugu icin yer bulma sıkıntısı olabilir dikkat! Ama pes etmeyin ve deneyin... Eger krepiniz tatlı olsun istiyorsanız çilekli çikolatalı ya da ballı secebilirsiniz. Yok ben tatlı almayayım derseniz, etli, sebzeli alabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun :))


Tallinn hakkında daha yazmak yazmak isterim.. Ama yorgunum yorgunum! kendinize iyi bir yolculuk partneri secin ve yola cıkın ! cunku biz yarın sabah altı da Helsinkiye dogru yola cıkıyoruz!!! Size de bana da bol sans!!:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder